PIELE
Dacă doriți un produs din piele care să vă ofere ani de frumusețe și utilitate, ar trebui să vă gândiți să cumpărați un produs care a fost creat cu dragoste din piele fină, de înaltă calitate, tăbăcită vegetal.
Această piele este prietenoasă cu mediul, nu își expune creatorii la substanțe toxice și necesită un nivel de măiestrie care este rar întâlnit în lumea de astăzi a producției rapide cu utilaje. Pielea tăbăcită vegetal reprezintă simbolul calității și frumuseții și este creată pentru a oferi o utilizare pe viață. Cumpărătorii exigenți înțeleg talentul artistic și creativitatea care implică crearea pielii de această calitate.
CE ESTE PIELEA TĂBĂCITĂ VEGETAL?
Pielea tăbăcită vegetal este realizată printr-un proces special care valorifică puterea taninurilor naturale. Acestea se găsesc în materiale organice pentru a adăuga un aspect și o senzație unică pielii de animal. Ne place să folosim doar acest tip de piele pentru toată gama de articole pe care le producem.
În timp ce numele pot suna similar, pielea tăbăcită vegetal nu trebuie confundată cu pielea vegană, care nu este deloc un produs din piele reală.
Pentru a înțelege mai bine cum diferă pielea tăbăcită vegetal de alte tipuri de produse din piele, este important să știți cum este creată.
PROCESUL DE TĂBĂCIRE A PIELII
Ca orice produs din piele, procesul din spatele creării pielii tăbăcite vegetal începe imediat după sacrificarea unui animal. Pielea „verde” sau cea nouă este sărată pentru a o conserva și apoi agățată într-o structură numită casă cu grinzi. De acolo, pielea este mutată într-o groapă de var unde este scufundată într-o substanță chimică naturală numită var pentru a îndepărta părul de pe piei prin dizolvare. Pieile sunt apoi plasate într-o cuvă care conține tanin – în acest caz, scoarță naturală de copac sau alte materiale organice. Acest proces de înmuiere ajută la deshidratarea pielii, contribuind la catifelare și la o senzație plăcută a mâinii. Procesul de tăbăcire vegetală este unul lung și artizanal, care durează până la două luni, motiv pentru care pielea este mai frecvent tăbăcită cu minerale precum cromul. Deși această metodă de tăbăcire folosește destul de multă apă, nu poluează mediul așa cum o face procesul de tăbăcire a pielii pe bază de crom. Există, de asemenea, mai puține utilaje și, prin urmare, mai puțină electricitate, implicate în procesul de tăbăcire vegetală.
DE CE ESTE PREFERATĂ PIELEA TĂBĂCITĂ VEGETAL
Tehnicile tradiționale lungi și lente folosite pentru prelucrarea pieilor tăbăcite vegetal înseamnă că articolele din piele continuă să se înmoaie și să dezvolte o patina frumoasă pe măsură ce îmbătrânesc. De asemenea, procesul de tăbăcire lasă pielea cu variații unice de nuanță și culoare. Pentru articolele din piele tăbăcită vegetal ce includ șei, teci, curele, portofele , coperți pentru jurnal , genți , pantofi și poșete, aceasta înseamnă că vor deveni și mai confortabile cu cât le folosiți mai mult timp. Marginile pieilor tăbăcite vegetal sunt lustruite sau răsucite, ceea ce înseamnă că această piele este creată pentru a rezista zeci de ani. De obicei, acest tip de piele este rigidă la început, dar devine mai flexibilă in timp. Pielea tăbăcită vegetal are acea aromă distinctivă de „piele”, mai degrabă decât mirosul chimic tipic al produselor tăbăcite cu crom. Parfumul este dulce, lemnos și bogat. Fibrele originale ale pieii animalului pot fi văzute cu ușurință, adăugând caracter acesteia. O bucată de piele tăbăcită vegetal este cu adevărat un produs unic. Datorită naturii artizanale a procesului de tăbăcire, pielea tăbăcită vegetal este mai scumpă decât pielea cromată. Este de obicei folosită pentru articole din piele lucrate manual de înaltă calitate. Cu toate acestea, devine minunat de moale și flexibilă în timp, așa că mulți producători creează pantofi, genți, curele și alte produse cu viață lungă folosind acest material.
CATARAMELE SI ACCESORIILE METALICE
Accesoriile sunt realizate prin turnare centrifugala si finisate individual in atelierul propriu, din aliaj Sn-Sb-Cu, numit Britannia sau Lead Free Pewter, de cea mai buna calitate, conform Normei Europene nr 1907/2006 privind conținutul de Plumb, Cadmiu si Nichel din bijuterii.
Accesoriile metalice care intra in contact direct cu pielea, sunt acoperite cu un strat de lac vopsit in câmp electrostatic, nu oxidează, nu ruginesc, nu își schimba culoarea in timp si nu provoacă alergii.
Cositorul este un aliaj metalic care conține în mod tradițional între 85 și 99% staniu, restul constând din 1-4% cupru, acționând ca un întăritor. În mod tradițional, au existat trei grade de cositor: fin, pentru vesela, cu 96-99% staniu și 1-4% cupru; normal, de asemenea pentru ustensile de mâncat și băut, dar mai mat ca aspect, cu 92 la sută staniu, 1-6 la sută cupru și până la 4 la sută plumb; și aliaj de lipit, nu pentru ustensile de mâncare sau băut, care ar putea conține până la 40 la sută plumb.
Cositorul modern este un aliaj de staniu cu cupru, antimoniu și/sau bismut, fara plumb.
Din punct de vedere fizic, cositorul este un metal strălucitor, care este foarte asemănător ca aspect cu argintul. La fel ca argintul, cositorul se va oxida de-a lungul timpului la un gri mat dacă este lăsat netratat. Cositorul este un aliaj foarte maleabil, fiind suficient de moale pentru a fi modelat cu unelte de mână sau pentru a fi turnat cu ajutorul forței centrifuge în bijuterii fine sau alte piese si accesorii. Cositorul poate fi lustruit la un luciu caracteristic, sporind și mai mult valoarea percepută și atractivitatea vizuală.
Cositorul fin de astăzi, fără plumb este de o calitate mai fină, iar aliajele care includ antimoniu și bismut sunt mai durabile și mai strălucitoare. Cositorul modern are aproximativ 91% staniu, 7,5% antimoniu și 1,5% cupru; absența plumbului îl face sigur de utilizat pentru alimente și băuturi. Cel mai bun cositor, folosit astăzi pentru fabricarea de bijuterii și linii de produse fără plumb, este de aproximativ 97% staniu, pentru a garanta doar cele mai curate și ecologice linii de produse. Suprafața cositorului modern este alb-albăstrui, cu un finisaj strălucitor, fie cu un luciu moale, satinat. Rezistă la pătare, păstrându-și culoarea și finisajul la nesfârșit.
Cositorul este modelat prin turnare, lovire sau in o matriță prin centrifugare și este de obicei pur și simplu ornamentat cu muluri sau gravură, deși unele articole de expoziție, în special din perioada Renașterii în Franța și Germania, prezintă ornamente complicate. Cositorul a fost folosit timpuriu în Asia de Est, iar piese romane există și astăzi. Anglia a fost un centru de cositor din Evul Mediu; cositorul a fost vesela principală până când a fost înlocuită de porțelan.
„Cositor timpuriu”, cu conținut ridicat de plumb, matuit de timp. Cu mai puțin de 35% plumb, cositorul a fost folosit pentru decantoare, căni, canistre, boluri, vase, sfeșnice și canistre. Plumbul a rămas în soluție solidă cu staniul, astfel încât aliajul a fost rezistent la acizii slabi din alimente. Aliajul pe bază de staniu a fost folosit la fabricarea ustensilelor de uz casnic. Cositorul datează de cel puțin 2.000 de ani, din epoca romană si conținea aproximativ 70% staniu și 30% plumb.
Cositorul fin de astăzi „fără plumb” oferă unui meșter talentat o strălucire potențială aproape egală cu argintul ca aspect. Adăugați la aceasta, natura moale și flexibilă și aveți un produs care se potrivește bine oricărui proiect care necesită o valoare percepută ridicată, un design curbat și o greutate minimă. De asemenea, este metalul ales pentru cei implicați în crearea de modele sculptate 3D – deoarece este o plăcere să lucrezi cu un aliaj atât de rafinat.
Orice producător de renume de astăzi ar trebui să folosească numai cea mai înaltă calitate de cositor disponibil, complet „Fără plumb”. Deși mai greu de găsit și oarecum mai scump, cositorul fără plumb este materialul ales de acele companii înțelepte care doresc cu adevărat să furnizeze cele mai bune și mai sigure produse eventualului consumator.